FIFA – mer än mutor och skandaler

Posted on Categories Sports bettingTags ,

FIFA:s roll för den internationella fotbollen har de senaste årtiondena överskuggats av tråkiga nyheter om mutor och andra skandaler. Till och med den minst fotbollsintresserade minns nog när inte mindre än sju av organisationens höjdare greps 2015 och att dåvarande ordförande Sepp Blatter tvingades avgå.

Allmän fakta om FIFA

En och annan har säkert läst tidningen och funderat över varför FIFA ens existerar och vad som är deras egentliga uppgift. Så här ligger det till med det: FIFA är en över 100 år gammal organisation som föddes när sju europeiska länder gemensamt kom fram till att fotbollen behövde ett internationellt förbund. Sedan dess har fotboll som bekant blivit en omåttligt populär sport och det internationella förbundet har numera drygt 200 medlemmar runt hela jorden. Nuvarande presidenten för FIFA heter Gianni Infantino och kommer från Schweiz.

FIFA, som är en förkortning av Fédération Internationale de Football Association, är de som ansvarar för stora internationella turneringarna såsom Fotbolls-VM (för både herrar, damer, U20 och U17) och fotbollen i OS. FIFA är också internationell fotbolls styrande organ, det vill säga de bestämmer vilka rättigheter och skyldigheter de nationella fotbollsförbunden har.